Oikeuskanslerin ahdinko – useamman hallituksen puutteellinen lainvalmistelu

with No Comments

Viime päivien kovin poru on syntynyt oikeuskansleri Jaakko Jonkan avauksesta Helsingin Sanomien haastattelussa, jossa hän ottaa kantaa hallituksen lainvalmistelun laatuun ja ongelma kohtiin. Valitettavan huono valmistelu ajoi Jonkan tekemään selvityksen aiheesta ja pyysi ministeriöiden kansliapäälliköitä kommentoimaan nimettömästi. Alla on lainaus oikeuskanslerin kertomuksesta vuodelta 2014. Samainen lainaus löytyy HS:n jutusta.

 

“Laatutaso vaihtelee ja on ollut lukuisia esimerkkejä hankkeista, joissa hyvän lainvalmistelun periaatteet on sivuutettu poliittisen ohjauksen saneleman aikataulun tai muutoin poliittisten intressien vuoksi”, yksi kansliapäällikkö toteaa kertomuksessa.

Otetaanpa pieni lähihistorian kertaus. Vuonna 2015 käytiin eduskuntavaalit, jossa valittiin nykyinen hallitus. Oikeuskanslerin kertomus on vuodelta 2014. Vuotta aiemmin jo oikeuskansleri on älähtänyt aiheesta, joka ilmeisesti on jatkunut useamman hallituksen ajan. Sinällään uusi ilmiö ei siis ole kyseessä. Uutinen tästä selkeästi on muodostunut kun oikeuskansleri on kohdistanut kritiikkiä myös nykyiseen hallitukseen. Jonkka kuitenkin huomauttaa, että syynä on useasti ollut myös resurssien pienentyminen ministeriöissä edeltävinä vuosina. Suurin ongelma on kiire. Mistä tämä kiire sitten johtuu? Todennäköisesti Suomen taloudellisesta tilasta ja sen korjaamisen akuutista tarpeesta rakenteellisella tasolla.

Jos sukeltaa syvemmälle ja kysyy miksi meillä on niin paljon lakeja ja uudistuksia nyt tehtävänä kiireellä sen sijaan, että ne olisi tehty hyvän lainvalmistelun edellyttämän ajan puitteissa? Vastaus saattaisi olla hyvinkin monitahoinen, mutta vastaus kreikkalaisittain viittaa rakenteiden ylläpitämiseen niiden uudistamisen sijasta. Muistaakseni Jyrki Katainen totesi jo vuonna 2007 vaalien alla Ylen studiossa, että SoTe uudistus olisi tullut toteuttaa jo 10-20 vuotta aikaisemmin. Tuosta hetkestä on jo 10 vuotta. Olemme siis Kataisen tuolloisen arvion mukaan nyt jopa 30 vuotta jäljessä tarpeellisista uudistuksista. Ihan kuin nyt keksittäisiin Nokian ensimmäisiä GSM-puhelimia ja tuotaisiin markkinoille. Voidaankin nyt kysyä mitä nuo hallitukset ja niissä istuneet ministerit ja puolueet hakivat jättämällä uudistukset tekemättä?

 

Uutisia lukiessa onkin hyvä muistaa sanonta “valhe kiertää maailman ennenkö totuus on saanut saappaat jalkaan”. Uutisissa ei välttämättä ole kyse suoranaisesta valheesta vaan enemmänkin pintaraapaisusta aiheeseen. Nyt odotellaan, koska luotettava suomalainen mediakenttä toimittajineen kertovat koko tarinan kattavasti ja näkyvästi jatkona nostettuun kohuun.

Jaa kirjoitus

Leave a Reply