Asennekeskus

with No Comments

“Se on asenteesta kiinni!”

Tuota lausetta tuputetaan vähän joka paikassa. Onko se siitä oikeasti kiinni? Eikö rahalla, verkostoilla, terveydellä tai mahdollisuuksilla ole merkitystä? Voitaisiinkin kysyä kuinka monella menestyneellä ihmisellä oli näitä aloittaessaan? Harmi vain, että vaikka rakastamme elokuvissa ja sarjoissa sankareiden alkutarinoita niin unohdamme, että meillä itsellämmekin on omamme. Määrittävää oman menestyksen kannalta onkin millä asenteella on liikkeellä. Tässä kohti onkin hyvä mainita, että tämä asia nousi itsellä ajankohtaiseksi useaa eri reittiä; USA:n vaalit, Salon osaamiskeskus, SoTe, opinnot, Pokemon Go etc. Voisikin sanoa, että asenne tuli vastaan monessa paikassa.

Luin vähän aika sitten John C. Maxwellin kirjan Asenne. Suosittelen tutustumaan jopa niiden, jotka eivät lukemisesta välitä. Maxwell aloittaa kertomalla esimerkin omasta nuoruudestaan kun pelasi koripalloa. Hän pelasi yliopistojoukkueessa, joka oli pullollaan lahjakkaita pelaajia. Joukkue oli menestynyt edellisellä kaudella. Valitettavasti vanhat ja uudet pelaajat asettuivat nokkapokkasille ja joukkue juuri ja juuri pääsi seuraavasta kaudesta läpi. Mikä ihme aiheutti tämän nokkapokan? Asenne. Asenne nuorempia pelaajia kohtaan ja tästä syntynyt vastakkain asettelu. Joukkue ei enää pelannut yhdessä ja yhteen koriin. Kentälle asteli useampi kuppikunta riistämään palloa toisiltaan ja heittelemään koria kohti. Kuulostaako tutulta? Tätä samaa näkee valitettavan usein kaikkialla missä ihmiset kokoontuvat. Voisikin sanoa, että eivät ne asiat ja sanat tule esteeksi vaan ne asenteet, jotka estävät meitä valitsemasta oikeita sanoja ja tekoja, joilla päästään eteenpäin yhdessä. Tietoa maailma on täynnä joten siitä ongelmat eivät pursua. Enemmänkin ihmisten asenteista. Onneksi näitä voi muuttaa. Valitettavasti vain jokainen itse.

Mainitsin alussa USA:n vaalit. Suomalaisesta näkökulmasta ne ovat saavuttaneet absurdin tason. Enää ei puhuta aiheista vaan asenteista. Pieni osa amerikkalaisista äänestää varmastikin aiheiden ja ratkaisujen pohjalta, mutta suuri osa ehdokkaan asenteen. Onkin siis huolestuttavaa, että Trumpin asenne on egoistinen ja toisia loukkaava, negatiivinen jopa kuppikuntamainen. Negatiiviset asenteet tarttuvat niin helposti. Oletko koskaan voivotellut kuinka sataa ja on kurjaa? Se sade varmistaa, että tulevaisuudessa on vihreää ja elämää. Oletko koskaan ollut kiitollinen, että on satanut? Itse allergikkona heinänuhan aikoihin olen rakastanut sadetta, joka on antanut raikkaan hetken ilman siitepölyä. Ennenkö seuraavan kerran valitat niin mieti voisiko asian kääntää positiiviseksi. Muuttuiko maailma edellisen valituksen johdosta?

Olen salolainen jo kuudetta vuotta. Viimeksi viikonloppuna tuli todistettua hienoa asennetta kun paikallinen opiskelijaosuuskunta järjesti Pokemon GO luremaratonin veturitallilla. Oli pakkasta, oli pimeää, oli hymyä ja perheitä liikkeellä. Tässä on asennetta, jota kaivataan varsinkin kun meille tuputetaan huonoja uutisia. Ei ne uutiset valittelemalla katoa, ei ne parane negatiivisella asenteella. Salolaisia onkin puhuttanut osaamiskeskuksen perustaminen ja siihen varatut 4,5 miljoonaa euroa talousarviossa. Kehottaisinkin ihmisiä miettimään mitä positiivista nuo tilat tarjoaa Salolle ja sen asukkaille. Perustetaanko monta pientä yhteisönä toimivaa yritystä kasvavaan Esineiden Internet kehitysverkkoon vai jotain ihan muuta? Ketä voisin auttaa ja olisiko osaamiskeskus paremminkin auttamiskeskus? Sillä sitähän jokainen yritys tekee. Auttaa jotakuta toista.

Aikoinaan kyläyhteisöissä lapset menivät naapuriin leikkimään kun vanhemmat menivät pellolle töihin. Nykyään maksamme perhepäivähoitajille ja päiväkodeille, että ne tekevät samaa kuin kyläyhteisön jäsenet aikoinaan, auttavat toisiaan. Ketä sinä autat ja millä asenteella? Minä autan tänään BisnesAkatemian team leadereitä kehittymään hiukan verran paremmiksi työssään ja ensi vuonna toivon mukaan autan kaupunkia valtuustossa olemaan hiukan verran parempi asua ja elää.

 

Jaa kirjoitus

Leave a Reply