Särkänniemestä, Särkänniemestä

with No Comments

Kauhee haloo viikonlopun delfiinien muutosta etelän lämpöön. Voisi luulla, että Suomen kansallisaarteet olisivat kaikessa yön hiljaisuudessa keploteltu maasta viikonloppuna. Neljä pieneen delfinaarioon vangittua otusta pääsivät 2-3 kertaa isompaan paikkaan useamman lajitoverin seuraksi. Mikäs siinä, kun kerran laumaeläin on. Mistä se haloo sitten syntyi? Tiedotuksesta.

Särkänniemi sai kesäkuussa velvoittavan päätöksen Euroopasta EEP-ohjelmasta (European Endangeres Species Programme) siirtää delfiinit Kreikkaan. Silti Särkänniemi halusi vielä tutkia muita vaihtoehtoja varmuuden vuoksi ja myöhemmin tehdä oman virallisen päätöksensä siirrosta, kun muita toteuttamiskelpoisia vaihtoehtoja ei ollut tarjolla.

Siirto päätettiin toteuttaa julkisuudelta salassa. Miksi? Vaikka Särkänniemi on julkisomisteinen (Tampereen kaupunki), se ei tiedottanut yhden showareenalta vedetyn vetonaulansa siirrosta etukäteen julkisesti. Voisiko tähän kerrotut turvallisuussyyt johtua eläinten turvallisuudesta ja hyvinvoinnista?

Viikonloppuna aamuyöstä liikenne on hiljaista ja ilman etukäteistietoa siirrosta paikalle ei saavu suurta joukkoa eläinsuojeluaktivisteja osoittamaan mieltä äänekkäästi. Aktivistit tuppaavat tekemään ylilyöntejä, varsinkin ison massan suoman turvallisuuden tunteen vallassa.

Miksi tämä olisi ongelma? Lähiöissä asuvana voin kertoa, että jo pelkästään mopojen ajelut viikonloppuöisin ovat hyvin stressaava ja unensaantia vaikeuttava ääni. Voin vain kuvitella, minkälainen ääni lähtisi isosta ihmismassasta. Puhumattakaan aktivisteista, jotka oikeudenmukaisuudessaan nähneet tehtäväkseen pysäyttää kuljetusrekan. Ydinvoimala-alueiden rakennustyömaiden sabotaasit ja kivien heittelyt tulevat mieleen. Delfiinitkin nukkuvat. Nukkumisen häiriintyminen aiheuttaa turhaa stressiä ja eläimet kiihtyvät – varsinkin, kun ovat omissa kuljetusaltaissaan ilman seuraa. On vähintäänkin loogista siirtää eläin silloin, kun sen luonnollinen rytmi ei häiriinny tai se ei tarvitse paljoakaan tilaa liikkua.

Poliisin valvoessa siirtoa ja mahdollistaessa kuljetuksen sujuvuuden Särkänniemestä lentokentälle ei tarvitse tehdä ylimääräisiä pysähdyksiä ja häiritä eläimiä kuljetusaltaissa.

Loppujen lopuksi eläimet ovat kansallisvaltioiden unionin osoittaman toimielimen turvalliseksi ja toimivaksi määrittämässä kohteessa viettämässä eläkepäiviä. Mistä kaikki hulabaloo sitten lehdistössä ja somessa johtuu? Ihmisten kokemasta loukkauksesta, että heille ei kerrottu heidän tärkeiksi kokemiensa viihdenumeroiden siirrosta.

Huomiota voisi kiinnittää julkisuudessakin esiin nostettuun delfiinien eläkepäivien suojelualueeseen ja sen perustamisen vauhdittamiseen. Lehdistön kautta on esitetty arvioita, että suojelualue voitaisiin saada perustettua 2-5 vuoden kuluessa. Voidaankin kysyä, kuka on valmis odottamaan 2-5 vuotta, jos kyseessä olisi oma sukulainen kelvottomassa vanhainkodissa?

Poliitikot ja erinäisten toimijoiden hallitukset tekevät selvitykset toiminnasta ja antavat nuhtelut huonosta tiedottamisesta. Nyt heitä, hallituksia, ei voi syyttää. etteivät ole jouduttaneet suojelualueen perustamista. Syytetään Särkänniemeä ja sen operatiivista johtoa. Helppo syntipukki on hyvä syntipukki. Syntinä eläinten edun ajaminen. Tekopyhää?

Jaa kirjoitus

Leave a Reply