Pieni, surullinen askel

with No Comments

Tänään, perjantaina 12.8.2016, Suomen perustuslakia on loukattu oman presidentin, hallituksen ja eduskunnan toimesta. Tänä päivänä Suomen tasavallan presidentti vahvisti lain, jonka mukaan kansainvälistä suojelua koskevat valitusajat lyhenevät hallinto-oikeuteen ja korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Tämä käytännössä erityisesti kohdistuu turvapaikanhakijoihin ja heidän asemaansa Suomessa. Syyt luonnollisesti ovat taloudelliset sillä mitä pitempään turvapaikanhakija on Suomen valtion ylläpidettävänä ihmisoikeuksien puitteissa niin sitä kalliimmaksi se tulee yhteiskunnalle. Tämä näkyy ensi vuoden valtion budjettiesityksessäkin.

Viittasin alussa perustuslain loukkaukseen. Perustuslain kuudes pykälä on kirjoitettu seuraavasti “Ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä”. Ovatko kaikki ihmiset yhdenvertaisia lain edessä, jos osan valitusajat oikeudessa ovat lyhemmät kuin muilla? Laki vielä täsmentää, että ketään ei saa asettaa eri asemaan henkilöön liittyvistä syistä ilman hyväksyttävää syytä. Voidaankin kysyä onko valtion taloudelliset syyt hyväksyttävät? Jos näin niin kärjistäen voisi kysyä voidaanko samaa syytä käyttää esimerkiksi vanhustenhuollon tai vankeinhoidon kustannusten vähentämiseen jatkossa? Voisiko jonkin ammattiliiton jäsenyys olla hyväksyttävä syy asettaa joku oikeudessa heikompaan asemaan kuin muut vain, koska kyseinen ammattiliitto aiheuttaa haittaa kansantaloudelle? Perustuslaki puhuu ihmisistä ei suomalaisista eli kansallisuus tai sen puute ei ole siis rajoite lain soveltamisessa.

Moni varmasti miettii, että tuskin näin kävisi Suomessa, meidän lintukodossa. Se portti on nyt avattu raolleen. Sudet löytävät avoimen portin lopulta. Oletko sinä paimen vai lammas?

Jaa kirjoitus

Leave a Reply