Polkupyörän virittelyä

with No Comments

Helle.
Se pistää ajatukset jumiin.
Suorastaan sulattaa ne.
Varjossa ja kotiluolassa kuitenkin ne palaavat takaisin muotoonsa.

Pyöräilykausi on taas osalla käynnistynyt, mutta omalta osaltani se on vielä polkaisematta. Luin Eila Lahden kirjoituksen “polkupyöräilyä ja politiikkaa” Salon kokoomuksen verkkosivuilta. Kolahti. Nimittäin Eilan ja Raunon havainto syrjäseutujen polkupyöräilystä. Sen turvattomuudesta joissain paikoissa.

Pertteli on alueena tullut tutuksi viimeisen kuuden vuoden aikana, jona täällä olen asunut omassa luolassani Kajalassa Inkereen nurkilla. On tullut käveltyä, lenkkeiltyä ja pyöräiltyä. Inkereeltä pääsee pyörällä kätevästi suoraan Salon keskustaan pyörätietä pitkin. Tämä yhdistää alueita, mutta ei Perttelin päässä. Nimittäin Inkereen ja Kaivolan välistä puuttuu pyörätie. Alue on tiivis ja autolla pääsee hyvin kulkemaan, mutta pyöräily muuttuu vaaralliseksi kun on kaksi siltaakin ylitettävänä. Kummatkin notkoissa. Autot hurahtelee ohi ja joskus tehdään äkkinäisempiä virhearvioita ja korjausliikkeitä. Vaarallista.

Salossa ja sen syrjäisemmillä seuduilla kaipaa nimenomaan ihmisiä yhdistäviä tekijöitä. Pyörätie on tälläinen yhdistäjä. Voitaisiinko Inkereeltä rakentaa maaseutumaisemaan sopiva pyörätie Kaivolaan ja yhdistää nämä kaksi entisen Perttelin kunnan aluetta yhtenäisemmäksi? Turvattaisi kulkeminen ja rikottaisi auton tarpeellisuuden tabu maaseudulla.

Talous on puhuttanut viime vuodet. Keskittäminen isompiin asumiskeskuksiin on nostanut entisestään päätään. Maaseudun elinvoimaisuus ja vetovoima tulisi kuitenkin turvata. Perttelissä on kaksi pientä lähikauppaa. Kumpikin melkein monopoliasemassa omilla alueillaan. Niinkin pieni teko kuin pyörätie kahden lähekkäisen alueen välille yhdistäisi näitä talousalueita helpottamalla ihmisten kulkemista ja valinnan vapautta. Inkere ja Kaivola yksistään ovat pieniä talousalueita eivätkä houkuta palveluntarjoajia alueelle juurikaan, mutta yhdessä ne ovat isompi, houkuttelevampi ja kannattavampi. Palvelut ja kilpailu tekevät hyvää. Ei vain kaupungin keskustassa vaan myös maaseudulla jossa ei kulje bussia edes kesäisin Saloon.

Koulut päättyvät kohta ja syrjäseutujen julkisen liikenteen katvekausi alkaa.
Syksyä odotaessa, pyörää viritellen.
Elämää ihmetellen.

Reima

Näkymä Kajalasta Kaivolaan
Näkymä Kajalasta Kaivolaan
Jaa kirjoitus

Leave a Reply